Kunniavartio jouluaattona 2015

TaRU ja Espoon-Kauniaisten Reserviupseerit ry järjestävät Espoon Tuomiokirkon Sankarimuistomerkille perinteisen kunniavartion jouluaattona 24.12. puolen tunnin vuoroissa klo 13-17. Parittomina vuosina TaRUlla on myöhäisempi vuoro klo 15-17 ja parillisina vuosina aikaisempi klo 13-15. Mikäli kunniavartioon on paljon halukkaita, vartioaikaa voidaan venyttää alku- tai loppupäästä 0.5-1 tunnilla.

Kunniavartioon voi ilmoittautua perinneupseerille ympäri vuoden, mutta ilmoittautumisohjeita aletaan jakaa yleensä syys-lokakuussa HRS:n kerhopalstalla ja jäsenkirjeissä. TaRU hoitaa osallistujille varusteet ja tarkat ohjeet toiminnasta. Viime vuosina vartion asu on ollut talvimaastopuku m/05, turkislakki, maastokengät, päällystövyö, ja nahkahanskat. Miekkoja ei enää saada lainaksi Santahaminasta, joten niistä on pitänyt luopua.

Kunniavartiot järjestetään pareiksi, jotka seisovat puolen tunnin vuoronsa Sankarimuistomerkin edustalla (ks. kuva yllä). Kunniavartio tapaa toisensa viimeistään 15 minuuttia ennen vuoronsa alkua Tuomiokirkon kappelin etuhuoneessa. Kappelilta (ks kuva alla) he marssivat rinnakkai polkua pitkin n. 70m matkan Sankarimuistomerkille, jossa he asettuvat vanhan vartion vierelle joko tämän sisä tai ulkopuolelle rippuen siitä, kummalla puolella paremmin tilaa on. Vanha ja uusi vartio seisovat hetken aikaa vierekkäin asennossa, kunnes vanha vartio lähtee marssimaan kohti kappelia. Perinteisesti vartiot ovat toivottaneet toisilleen hyvää joulua hiljaisella äänellä.

Ajankäytöllisesti puolen tunnin vuoroon kuluu noin yksi tunti aikaa paikanpäällä ottaen huomioon, että paikalla on hyvä olla jo vähän ennen määräaikaa ja poistumaan pääsee vasta, kun seuraava partio on saapunut paikalle. Hautausmaalla on paljon ihmisiä jouluaattona ja liikenne kirkon ympäristössä ruuhkautuu helposti.

Tämä on hieno tapa hiljentyä joulun aikaan. Sankarihautojen ja hautausmaan tunnelma on ainutlaatuinen erityisesti iltavuoron viimeisellä tunnilla, kun ulkotulet roihuavat Sankarimuistomerkillä ja hautakynttilät valaisevat aattoillan hämärää.

Lainavarusteet pitää luonnollisesti palauttaa joulun jälkeen. Perinneupseeri sopii jokaisen osallistujan kesken ajan ja paikan sekä tavaroiden luovutukseen että palautukseen. Tyypillisesti varusteet saa kuitata joulunalusviikolla ja ne palautetaan välipäivinä.

Kunniavartio valmiina vanhan kappelin edustalla